Powrót na góre
„LUDZIE Z PASJĄ” - część 2
Gośćmi Koła Regionalnego były panie Magdalena Łazicka i Grażyna Zakrzewska.
Zajęcia warsztatowe z udziałem p. Magdaleny Łazickiej pod hasłem„Pieczemy chleb- poznanie rodzinnych receptur”, zachęciły uczniów do poszukiwania w domach przepisów „wiecznie żywych”. Dzieci były zachwycone zdobytą umiejętnością. Pani Magda ukazała, iż samodzielnie można kultywując tradycje, wykonać potrawy zdrowe, bogate w składniki odżywcze. Całej klasie V bardzo smakował chleb. Warsztaty kulinarne zmuszały do zastosowania wiedzy matematycznej i przyrodniczej. Wykład przeprowadzony przez mamę na temat łączenia składników w odpowiednich proporcjach zainspirował dzieci do poszukiwania własnych koncepcji smakowych chleba.
Natomiast spotkanie z p. Grażyną Zakrzewską ukazało sposoby wykonania potraw wyglądem atrakcyjnych dla dzieci z jaj, warzyw i owoców. Przekąski wiosenne miały kształty myszek, jeżyków i biedronek. Dzieci zachwycone ich smakiem i wyglądem rozwijały swoją twórczość artystyczną wykonując coraz ciekawsze wzory bogate w najróżniejsze składniki zawierające źródła naturalnych witamin. Takie spotkania są wspaniałą lekcją miłego spędzania czasu dzieci z rodzicami. Zachęcają uczniów do poznawania smaków regionu. Pani Zakrzewska ukazała, jak można rozbudzić w dziecku zdolności kulinarne oraz podkreśliła ważność estetyki potraw na rodzinnym stole dla kultury konsumowania.