Powrót na góre

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"Dziecko chce być dobre, Jeśli nie umie - naucz Jeśli nie wie - wytłumacz jeśli nie może - pomóż." Janusz Korczak

                       

Dzieci z grupy 5-latków wraz z wychowawczynią zaprosiły rodziców do przedszkola na Rodzinne Warsztaty Wielkanocne. Spotkanie rozpoczęto krótkim montażem słowno-muzycznym i złożeniem rodzicom życzeń świątecznych. Następnie rodzice wraz ze swoimi pociechami z ogromnym zapałem i zaangażowaniem tworzyli piękne ozdoby świąteczne: koszyki wielkanocne, zajączki, pisanki i kraszanki. Wszyscy obecni wykazali się dużą pomysłowością i zdolnościami plastycznymi. Gotowe prace dzieci zaniosły do swoich domów, które zapewne stanowiły ozdobę świątecznych stołów. Rodzice także przygotowali dla dzieci słodką niespodziankę.

W przyjaznej atmosferze czas upłynął bardzo szybko.

Wszystkim uczestnikom warsztatów – rodzicom i dzieciom dziękuję za wspólnie spędzone chwile.

         

Obchody Dnia Dinozaura 5-latki rozpoczęły od obejrzenia prezentacji multimedialnej o różnych gatunkach dinozaurów. Tego dnia dzieci przyniosły do przedszkola albumy, książki o dinozaurach oraz figurki. Przedszkolaki stworzyły piękną kolekcję stworzeń, które setki milionów lat temu zamieszkiwały Ziemię. Dzieci dowiedziały się gdzie i kiedy żyły, jak wyglądały, czym się żywiły oraz dlaczego wyginęły te znane prehistoryczne zwierzęta.

Największe przeżycia i emocje dostarczyło dzieciom sprawdzenie się w roli archeologa i rozpoznawanie dinozaurów na podstawie ich odcisku w masie solnej oraz „wykopaliska”.

Uwieńczeniem całego dnia było wypełnienie kolorową plasteliną sylwet różnych dinozaurów.

Zajęcia rozbudziły u niektórych dzieci pasję, a przygoda z dinozaurami dopiero się rozpoczęła.

Przedszkolaki z grupy 5-latków wybrały się na wycieczkę do piekarni w Dzierzgowie. W czasie tej wyprawy dzieci poznały tajniki pracy piekarza oraz zwiedziły piekarnię.

Na miejscu dzieci poznały właściciela piekarni, który opowiedział o tym, jak robi się chleb, pokazał maszyny do robienia chleba, różne rodzaje mąki tłumacząc, z której piecze się chleb żytni, pszenny, a z której razowy.

W piekarni wszystko było ciekawe: ogromne misy na ciasto, wózki z upieczonym chlebem, krajalnica oraz duży piec. Przedszkolaki dowiedziały się, w jakiej temperaturze i czasie pieczony jest chleb. Na koniec każdy otrzymał bułkę oraz pyszne ciasteczka.

Dzieci wróciły do szkoły w znakomitych humorach.

Dziękujemy właścicielowi i pracownikom, dzięki którym 5-latki mogły zgłębić tajniki wypieku pieczywa.

    

 

 

 

Dziękujemy

389736
Dzisiaj
Wczoraj
W tym tygodniu
W tym miesiącu
413
496
1957
13310