Powrót na góre
ŚNIADANIE DAJE MOC
Dnia 8 listopada 2016r. jak co roku przystąpiliśmy do programu Śniadanie Daje Moc, którego najważniejszymi celami są:
W naszej szkole z tej okazji wystawiliśmy przedstawienie teatralne pt. Zdrowy Czerwony Kapturek”. Kolejnym punktem było przygotowanie zdrowego śniadania przez uczniów klas 0-III oraz wykonanie plakatów, piramid zdrowia oraz zabawnych zwierzątek z warzyw i owoców.
Uczniowie klas 0-III wspólnie z nauczycielami spożyli przygotowane przez siebie śniadania. Cała społeczność szkolna jest świadoma, jak ważną rolę w naszym życiu odgrywa ten posiłek. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej się koncentrują podczas lekcji i mają siłę do zabawy.
Jesteśmy zadowoleni, że od 4 lat kontynuujemy program Śniadanie Daje Moc.
30 września po raz kolejny obchodziliśmy Światowy Dzień Tabliczki Mnożenia.
Klasa IIIa - Natalia Piłkowska
Klasa IIIb – Maja Kucińska
Klasa IV – Michał Chmielewski
Klasa V – Maria Dec
Klasa VI – Piotr Jastrzębowski
Nauczyciel – Elżbieta Dec
Uczniowie klas starszych mieli również możliwość uczestniczenia w konkursie plastycznym na ilustrację do wiersza Wandy Chotomskiej „Uliczka tabliczki mnożenia”.
Laureatką tego konkursu została Ania Kapuścińska z klasy V, a wyróżnienia otrzymali: Katarzyna Gąsiorowska, Patrycja Zaborowska, Patrycja Zakrzewska, Magda Korkuć, Anna Zaborowska i Katarzyna Florczak. Zachęcamy do obejrzenia wystawy tych prac.
Jeszcze raz gratulujemy wszystkim nagrodzonym i zapraszamy do wspólnej zabawy za rok.
ZAPROSZENIE
Serdecznie zapraszamy
całą społeczność uczniowską oraz nauczycieli
i pracowników szkoły
na przedstawienie teatralne
pt. ZDROWY CZERWONY KAPTUREK,
które odbędzie się dnia 8 listopada o godz. 8.20
w sali „Gier i zabaw”.
Uwaga!
W związku z jutrzejszą edycją
ŚNIADANIE DAJE MOC
zapraszamy uczniów klas 0 – III
do wspólnej zabawy i spożycia śniadania.
Dnia 8 listopada 2016r. będą wykonywane:
Bardzo prosimy o przeprowadzenie zajęć w godz. 9.00 – 10.45.
KLASY 0AB – wykonanie soków z warzyw i owoców oraz zabawy ze Świeżakami.
KLASA I – wykonanie i spożycie stworków owocowo – warzywnych.
KLASA II – przygotowanie plakatów dotyczących zdrowego odżywiania się.
KLASA IIIAB – wykonanie plakatu PIRAMIDY ZDROWEGO ŻYWIENIA.
Organizatorzy
13 październik 2016 roku to data, która na długo zagości w pamięci
dzieci z oddziałów przedszkolnych oraz uczniów klasy I
Szkoły Podstawowej w Dzierzgowie.
W tym dniu odbyło się uroczyste ślubowanie i pasowanie
na przedszkolaków i uczniów.
Punktualnie, o godzinie 9.00 Przewodniczący Samorządu Uczniowskiego powitał przybyłych na uroczystość gości.
Zanim dzieci oficjalnie zostały przedszkolakami i uczniami,
zaprezentowały swoje umiejętności wokalne, recytatorskie i taneczne przygotowane pod kierunkiem wychowawczyń:
p. Sylwii Kulaszewskiej, p. Haliny Tańskiej i p. Elżbiety Dec.
Odświętny strój, kokardy na szyi i piękne birety,
a także wystrój sali podkreśliły doniosłość wydarzenia.
Po zakończeniu części artystycznej Rodzice
zwrócili się z prośbą do Pani Dyrektor
o przyjęcie ich pociech do grona społeczności szkolnej.
W niezwykle podniosłej atmosferze dzieci złożyły uroczyste ślubowanie,
a pani Marzena Nowicka – Dyrektor Szkoły
za pomocą zaczarowanego ołówka dokonała pasowania.
Na pamiątkę tej ważnej chwili dzieci otrzymały dyplomy, misie, kuferki
obfitości oraz wiele serdecznych słów i życzeń.
Rodzice z dumą, radością, a także wzruszeniem obserwowali swoje pociechy.
Był to niezapomniany dzień, pełen emocji i miłych wrażeń
zarówno dla dzieci, rodziców jak i nauczycieli.
"Od ziarenka do bochenka"
Dnia 29.09.2016r. uczniowie klasy III A i III B wraz z wychowawczyniami p. Marzeną Budną i p. Marzeną Milewską w ramach lekcji poglądowej z pieczenia chleba udali się z wizytą
do piekarni Państwa Pawlak w Dzierzgowie.
Wyjście do piekarni było poprzedzone lekcjami o tematyce ,, Od ziarenka do bochenka”, na których uczniowie mogli zapoznać się z procesem powstawania pieczywa, poznać różne produkty zbożowe, dowiedzieć się jak ważne miejsce zajmuje w piramidzie żywienia chleb, szczególnie ciemny.
Po przybyciu na miejsce powitał nas właściciel piekarni pan Zbigniew Pawlak oraz piękny zapach świeżego pieczywa.
Przewodnik – właściciel oraz pracownicy piekarni dokładnie opowiedzieli i pokazali proces powstawania chleba.
Dzieci zapoznały się z różnymi urządzeniami wykorzystywanymi w piekarni do przygotowania ciasta na różne rodzaje pieczywa, dowiedziały się jakie urządzenia przydatne są do produkcji bułek, pakowania chleba oraz poznały przeznaczenie wielkiego pieca.
Uczniowie wrócili bardzo zadowoleni z wizyty w piekarni, zaciekawiła ich użyteczna i ważna dla innych ludzi praca piekarza.
Serdecznie dziękujemy właścicielowi piekarni
oraz wszystkim pracownikom
za okazaną gościnność, serdeczną atmosferę
oraz pyszny słodki poczęstunek.