"Od ziarenka do bochenka" - tak brzmiał temat zajęć w grupie 5-latków dotyczących powstawania chleba. Przedszkolaki wiedzą czym zajmują się: rolnik, młynarz i piekarz, wiedzą jak wyglądają różne rodzaje ziarna i jak smakuje wypiekane z nich pieczywo. Podczas zajęć dzieci poznawały etapy powstawania pieczywa oraz produkty potrzebne do upieczenia pysznego bochenka chleba. Dzieci miały okazję rozpoznawać pieczywo po smaku. Różne rodzaje pieczywa: pszenne, żytnie czy mieszane pięknie wyglądały i wybornie smakowały. Następnie przedszkolaki wzięły udział w zabawach z „workiem zboża” oraz rozwiązywały zagadki związane z pieczywem. Na zakończenie dzieci 5-letnie wykonały z masy solnej bułeczki, rogale, chleb i drożdżówki.

W naszej polskiej tradycji chleb jest symbolem pomyślności i dostatku oraz otoczony jest powszechnym szacunkiem. Zajęcia pozwoliły wyrobić w naszych wychowankach szacunek do wartości chleba oraz pracy ludzkiej.