20 kwietnia 2018 r. dzieci z Punktu Przedszkolnego udały się na wycieczkę dydaktyczną do piekarni w Dzierzgowie. Celem wycieczki było poznanie sposobu wypieku chleba oraz poznanie pracy piekarza.

Na początku weszliśmy do pomieszczenia, w którym znajdowały się maszyny do wyrobu ciasta chlebowego. Nasz przewodnik - właściciel piekarni dokładnie opowiedział nam, do czego służą poszczególne urządzenia. Mogliśmy też zapoznać się tam z kolejnymi etapami wypieku chleba. W pierwszej kolejności obserwowaliśmy, jak w ogromnej elektrycznej dzieży mieszano składniki na biały chleb. W trakcie obserwacji dzieci dowiedziały się, że chleb ciemny rośnie, gdy doda się do ciasta drożdże, natomiast biały na własnym zakwasie. Proces rośnięcia ciasta ma miejsce w specjalnym pomieszczeniu nazywanym ,,garownią”. Duże wrażenie zrobił na dzieciach także ogromny piec.

Właściciel piekarni obdarował dzieci różnymi bułeczkami, ciasteczkami i pączkami.

Pięknie podziękowaliśmy naszemu przewodnikowi, dzięki któremu mogliśmy zgłębić tajniki wypieku pieczywa. Dzieciom bardzo podobała się wycieczka.

 

Galeria zdjęć